БЪДЕЩЕ НЕЗАБРАВИМО – ФАЗА I

В ЗАЩИТА НА ТВЪРДИЯ МАТЕРИАЛ

септември – октомври 2021

ФАЗА I на FUTURE UNFORGETTABLE представя линията на мислене в Раздел I. от концепцията на FUTURE UNFORGETTABLE.

 

Събитийните проявления на фазата свързват във визуална среда характерни за българското изкуство теми, представени в творбите на авторите и чрез техните художествени практики, като: политическа опозиция, институционални дефицити, институционална критика, модели на институционализация, индивидуализъм, връзката име-институция, тяло-институция, инструментализация, оперативност, експанзия на тялото, тялото като инструмент и политическо, въпроси на репрезентацията, опозициите „вътре – вън“, „общност“ – „личност“, напрежението и чупливостта на границите и не на последно място трудът. 

Името „В защита на твърдия материал“ е инспирирано от творбата на Д-р Гатев „В защита на твърдия материал“, 1994, част от колекцията на Недко Солаков и Слава Наковска.

Основна изложба

В ЗАЩИТА НА ТВЪРДИЯ МАТЕРИАЛ

Sarieva, Пловдив

Куратор: Веселина Сариева 

10 – 29 октомври 

Откриване: 10 септември, 17:00 – 20:00 ч.

 

Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, д-р Гатев, Правдолюб Иванов, Владимир Иванов, Иван Мудов, Мария Налбантова, Стефан Николаев, Радостин Седевчев , Недко Солаков, Камен Стоянов, RASSIM®

 

Творбите в изложбата са притежание на частни колекции от Пловдив, София, Париж, Брюксел.

„В защита на твърдия материал“ в галерия Sarieva е основната изложба от ФАЗА I на новия кураторски проект на Веселина Сариева „БЪДЕЩЕ НЕЗАБРАВИМО“ (FUTURE UNFORGETTABLE).

 

FUTURE UNFORGETTABLE е курирана мултижанрова ситуация в сферата на визуалните изкуства, която създава среда поетапно в шест тематични времеви фази, в които се реализират основни изложби, сателитни изложбени жестове, документална видео серия, програма от прожекции, срещи с художници, пространствени ситуации и интервенции, отворени разговори, изложбени турове и разговори, турове в колекции, публикации на тематични тестове, и е съпровождана от препоръчителна библиотека и линкове.

 

Фазите на FUTURE UNFORGETTABLE се разгръща в програма между септември и декември 2021 в различни партньорски пространства, галерии, формални и неформални места в България, които се обявяват поетапно с програмата.

 

Тематичният фокус на тази мултижанрова ситуация е полифоничен и многообхватен. През кураторски анализ и селекция тя представя теми като съвременно българско изкуство от 80-те години до днес, колекционирането на изкуство, картографирането на актуални места за изкуство в България, съвременни институционални практики, хипотези за миналото и бъдещето. В отделните си тематични, времеви фази FUTURE UNFORGETTABLE извежда специфични микрофокуси и теми.

 

Първата изложба „В защита на твърдия материал“ сърфира през историческа линия в българското съвременно изкуство като представя творби, създадени между 1973 година и 2019 година, на авторите Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, д-р Гатев, Правдолюб Иванов, Владимир Иванов, Мария Налбантова, Стефан Николаев, Радостин Седевчев, Недко Солаков, Камен Стоянов, RASSIM®, Иван Мудов с 0GMS.

 

Изложбата свързва във визуална среда характерни за българското изкуство теми, представени в творбите на авторите и чрез техните художествени практики, като: политическа опозиция, институционални дефицити, институционална критика, модели на институционализация, индивидуализъм, връзката име-институция, тяло-институция, инструментализация, оперативност, експанзия на тялото, тялото като инструмент и политическо, въпроси на репрезентацията, опозициите „вътре – вън“, «общност» – «личност», напрежението и чупливостта на границите и не на последно място трудът.

 

Творбите в изложбата са притежание на частни колекции от Пловдив, София, Париж, Брюксел.

Сателитeн изложбен жест

“Саксофонист в банята”, 1973 на Сашо Стоицов

Галерия Аросита, София
17 – 30 септември

 

Творбата е притежание на корпоративна колекция, София.

Повече за творбата

Като част от проекта FUTURE UNFORGETTABLE и по-конкретно неговата първа фаза – В ЗАЩИТА НА ТВЪРДИЯ МАТЕРИАЛ  в галерия Аросита ще бъде реализиран сателитен изложбен жест и представена творбата „Саксофонист в банята”, 1973 на Сашо Стоицов.

Сашо Стоицов за творбата „Саксофонист в банята”:

„Върнах се в Благоевград след завършването на Художествената гимназия в София, 1971 г.

От летящи в съзнанието ми идеи, във висините,  попаднах в затворено и много ограничено място.

С работенето по  картината Саксофонист в банята  живях в пълна, невероятна вътрешна свобода.

Много неща в картината бяха “контра” на изкуството тогава: рисуване на бойлер, тръби в баня, кранове, саксофон, който се смяташе за американска пропаганда, дрехи тогава модерни, плочки за баня.

С композицията в работата исках да засиля представата за “рибешко око” и изкривен вертикал спрямо Земята. Носеща се “капсула” във вселената.

На ден рисувах по 4 плочки.

Представих работата за окръжна изложба в Благоевград. Имаше жури с председател художник представител

 на СБХ София.

Отвън чакахме с други художници решението на журито, тогава бях на 21 години. Секретарката на групата ме извика, че представителят на СБХ в журито иска да говори с мен. Той ми каза: Аз съм обиколил света и съм гледал много изложби, работата може да бъде в световното изкуство, но ваще (журито от Благоевград) не разрешиха.

Скоро срещнах след , близо  40 години случайно същата секретарка на групата. На откриване на нова съвременна галеария, точно срещу старата и на местото, където чаках резултата от журито. Тя ме разпозна и ми каза, че никога няма да забрави полемиката за тази работа.

Идеята е за свободата, която търси ограничения човек,тогава, в единствено, още не докоснато пространство.

Маслени бои върху платно “панама”, шито, за да достигне формата, ръчно направен грунд, подрамка използвана за “плакати”, подарена ми от Пламен Братанов. Външна авторска рамка

Модела за саксофона: собственост на музикант от Благоевград.

Превозихме я върху “голия” покрив на чисто нов Опел, голяма рядкост тогава, собственост на бащата ( лекар работил в Либия) на мой приятел архитект Пламен Парасков.

В 1996 година работата беше показана в галерия Ата Рай заедно със съхранени нарочно, оригинални плочки, блузата и снимки на състоянието на банята във времето на изложбата.

Показвана е и в моя изложба в НХГ. Куратор Мария Василева

Имаше идея, след изложбата в АТА Рай, да участва в Инсанбулското Биенале, тогава.

В своя книга Чавдар Попов определя работата, като първото постмодернистично мислене в изобразителното изкуство в България.

Геометрията съчетана с фигура в композицията, после се прояви в следващите ми работи.“

Сашо Стоицов

„Саксофонист в банята”, 1973

маслени бои върху платно

170 x 190 см.

притежание на колекция MFG, София


Представяне на творба част от “Корекции, 1996-98”, 2015 на Расим

Галерия One, София

18 септември – 18 октомври

Повече за творбата

Като част от проекта FUTURE UNFORGETTABLE и по-конкретно неговата първа фаза – В ЗАЩИТА НА ТВЪРДИЯ МАТЕРИАЛ  в галерия ONE ще бъде реализиран сателитен изложбен жест и представена творба на RASSIM®, част от цикъла “Корекции, 1996-98”, 2015. („Една от общо десетте кофи с протеини, които авторът изпива за реализирането на проекта Корекции 1996-98“, 2015)

 

Проектът „Корекции“ е свързан с преодоляването на определен период от моя живот-времето, когато влязох в казармата. Преживян веднъж реално като средство за справяне с действителността и втори път – осъзнат като изкуство. С поглед навътре в опит да се опознаеш, променяш себе си, за да се изразиш свободно. В началото на 1996 г. използвах собственото си тяло, за да го превърна в обект на изкуството, създавайки скулптура от плът и кръв не чрез класическите средства, а със средствата на бодибилдинга, забранен до 1989 г. Коригирах тялото си, за да създам идеал за съвременно голо тяло, търсен от Античността, сливайки модел/обект и художник в едно. Ако Микеланджело е създал Давид от мрамор, аз изградих RASSIM® от живо тяло. Експлоатирам себе си – собственото си тяло, защото да изразиш себе си чрез използването на модели, други хора, чужди тела, е воайорство/нечовешко. – RASSIM® 2015

 

RASSIM®

Една от общо десетте кофи с протеини, които авторът изпива

за реализирането на проекта Корекции 1996-98, 2015.

Бронзово копие

24 х 30 х 30 см     

 

Изследователски текст

КОЛЕКЦИОНИРАНЕ НА ИЗКУСТВО В БЪЛГАРИЯ, ИСТОРИЯ, ПОСОКИ И ПРОБЛЕМИ НА СРЕДАТА, Светла Петкова, за Open Art Files, www.openartfiles.bg

Библиотека и видео архив

© Future Unforgettable, 2021